Projekt zrealizowany w ramach stypendium w Lofoten Folkehøgskole w Norwegii.

Lofoty to archipelag na Morzu Norweskim znany z zapierających dech w piersiach krajobrazów, którym zimą uroku dodają zorze polarne oraz unikatowej przyrody. Tradycyjnym źródłem utrzymania mieszkańców wysp archipelagu od wieków jest rybołówstwo i przetwórstwo rybne, w tym w szczególności połów dorsza. W lutym i w marcu na Morze Norweskie wypływają dziesiątki kutrów, a przetwórnie rybne pracują na pełnych obrotach przynosząc niemałe dochody. Wśród pracowników, zarówno na wodzie, jak i na lądzie, jest wielu Polaków, którzy często przyjeżdżają jedynie sezonowo na 2-3 miesiące pracy. W tym czasie nad Svolvær- głównym miasteczkiem archipelagu, unosi się zapach ryb, który, jak to określił jeden z mieszkańców, nie jest zapachem ryby, lecz zapachem pieniędzy.







Leave a reply


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *








Recent Portfolios